Hoe wordt er gewerkt?

Afhankelijk van de klachten, beperking, leeftijd….stel ik voor eenieder een apart behandelplan op. Voor de eerste sessie wil ik graag al wat informatie verzamelen over wat jij graag zou willen bereiken of veranderen bij jezelf met de hulp van de paarden.

Voor psychische problemen bij volwassenen wordt er vaak gewerkt met het paard los in de piste. Paard en cliënt zijn samen aanwezig in de piste. We starten met een kort gesprekje waarin we jouw vraag of thema verduidelijken en gaan dan samen in de piste. In de piste kan het zijn dat het samenzijn en de reacties van het paard voldoende kan betekenen voor jou, maar soms wordt er ook gewerkt met kleine opdrachtjes met het paard, afhankelijk van de persoon en het thema. Nadien volgt een kleine nabespreking.

Voor kinderen/jongeren en volwassen met psychosociale of motorische/mentale beperking gaan de sessies vaak door op het paard. Al rijdend werken we aan jouw doelen en gaandeweg komt er meer ontspanning, krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en werken we aan de thema’s die voor hen belangrijk zijn.
De eerste sessie zie ik altijd als kennismaking. Je maakt kennis met jouw paard of pony en samen kijken we wat voor jou belangrijk is. Voor kinderen vind ik het ook belangrijk dat er de eerste sessie een ouder of opvoeder meekomt. Indien nodig vraag ik ook gegevens van dokter of kinesist indien het gaat over motorische of cognitieve problemen.

Na deze eerste sessie stel ik een behandelplan op. Dit is mijn leidraad doorheen de sessie maar kan ook aangepast worden, afhankelijk van de evolutie en jouw vragen of behoeftes.
Om de drie sessies hou ik een kleine evaluatie om te kijken hoe het met je is en of de hippotherapie aan de verwachtingen voldoet. Eventueel kan de therapie ook afgewisseld worden met gesprekssessies.

Praktisch

Sessies gaan door op de weide in Uitbergen, waar je in alle rust kan genieten van de natuur.

Het is steeds aangeraden om stevige schoenen en makkelijke kledij aan te doen.

Ik ben verzekerd als hippotherapeut. Dit wil zeggen dat alle schade die te maken heeft met een fout van mijn kant tijdens de sessie verzekerd is.

Een therapeutische sessie met assistentie van paarden is 60 euro, we nemen een uur tot anderhalf uur de tijd.